”Fler vuxna behöver vara ute bland våra ungdomar”

Det har varit stökigt i kommunen den senaste tiden, med bland annat skadegörelse på förskolor och skolor. Därför gör Bjuvs kommun tillsammans med nattvandrarna särskilda insatser. Samtidigt efterlyser vi fler nattvandrare.

- Vi som nattvandrar är ute på kvällar och finns där ungdomarna är, säger Susanne Bakken från nattvandrarna i Bjuv. Vi snackar med dem, lyssnar eller bara lånar ut telefoner. På så sätt lär vi känna dem, får deras förtroende och skapar ett lugn i samhället. Men vi är för få, vi behöver vara fler vuxna som är ute bland våra ungdomar.

Idag finns det cirka åtta aktiva nattvandrare i Bjuv och några färre i Ekeby. I Billesholm finns inga nattvandrare. Nattvandrarna är en del av stiftelsen nattvandring.nu. Det innebär bland annat att alla som nattvandrar är försäkrade.

- Vi är inga poliser eller socialarbetare, vi är bara trygga vuxna som är ute och kan hjälpa till när det behövs, säger Johanna Viltare från nattvandrarna. Vi har inga krav på att man måste nattvandra ofta men vi brukar rekommendera minst några gånger per år. Skippa tevesoffan och vinet en kväll och följ med oss ut och gör skillnad för våra barn och unga. Du hinner både äta middag och natta barnen först.

Ökad skadegörelse

Under senvåren och sommaren har skadegörelsen i kommunen ökat, framförallt krossade fönsterrutor och nedskräpning. Kostnaderna för skadegörelsen drabbar kommunens budget och i förlängningen skattebetalarna.

- I sommar gör vi extra satsningar för att säkerställa tryggheten i alla tre kommundelar, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson. Vi har en ökad närvaro av väktare på flera utvalda platser och vi arrangerar dessutom extra många sommarlovsaktiviteter.

Nattvandrarna har ett nära samarbete med kommunen och polisen.

- Jag nattvandrar ibland och uppmuntrar fler vuxna att göra det, säger Anders Månsson. Det ger så mycket tillbaka. Vi har roligt samtidigt som vi gör skillnad. Men som sagt, vi behöver bli fler vuxna som är ute bland våra ungdomar.


Är du intresserad av att nattvandra, kontakta

Susanne Bakken telefon 0709-434964
Pernilla Asp-Lindahl (Ekeby) telefon 0708-17 54 02

Webbredaktör: Josefine Wahlström (jwm)
Sidan ändrad: 2017-07-24

Kontakt

Bjuvs kommun

Telefon växel 042-458 50 00