Förskolebarn delar glädjen i köket

På Prästkragens förskola får barnen vara med och förbereda maten i köket. Projektet, som numera går under namnet Minikockarna, drog igång för några veckor sedan och är redan väldigt uppskattat.

Bild på förskolebarn som hjälper kokerska i köket på Prästkragens förskola. Cecilia Larsson och Hampus Persson hjälper kocken Monica Kjellman i köket på Prästkragens förskola.

Minikockarna innebär att förskolebarn i åldrarna 3-6 år får vara med i köket och förbereda maten tillsammans med kocken och en pedagog. Barnen får bland annat hjälpa till med att smaka av och duka fram.

Idén till Minikockarna kommer från kockarna på förskoleköken i Bjuvs kommun. Tanken med projektet är att det ska vara både roligt och nyttigt. Barnen får ha det roligt i köket samtidigt som de får lära sig mycket. Förhoppningen är även att Minikockarna ska ge barnen ett ökat intresse för både mat och yrket som kock.

Markus Östling, kostchef på Bjuvs kommun, gläds över initiativet och tycker det är positivt att maten blir en del av den pedagogiska verksamheten. Det finns dock inga krav från kostenhetens sida att bedriva Minikockarna.

- Projektet drivs helt och hållet utifrån kockarnas intresse och engagemang, säger Markus Östling.

"Det viktiga är att barnen tycker det är roligt"

Monica Kjellman, kock på Prästkragens förskola, är en av initiativtagarna till Minikockarna. Hon tycker själv det är fantastiskt roligt att barnen är med i köket men menar att det viktigaste är barnens engagemang.

- Det är viktiga är att vi har barnen med oss och att de tycker det är roligt, säger Monica Kjellman.

Att barnen är både intresserade och engagerade i vad som händer i köket är inte svårt att se. Cecilia Larsson och Hampus Persson har båda varit med i köket tidigare och berättar att de tycker det är väldigt roligt. Cecilia tycker det är roligast att laga maten medan Hampus tycker om att duka fram. Båda två är eniga om att de definitivt kan tänka sig att jobba i kök när de blir stora.

Agneta Åström, pedagog på Prästkragens förskola, bekräftar att barnen är väldigt positiva till projektet. Hon berättar att barnen alltid varit intresserade av köket och det som händer där inne.

- Barnen står ofta och hänger vid dörrarna till köket och kikar och pratar. Genom Minikockarna har barnen fått upptäcka en helt ny värld, säger Agneta Åström.

Bild på förskolebarn i köket. I köket är det noga med hygienen. Att det är viktigt att tvätta händerna ordentligt är något som barnen får lära sig redan från första början.

- Man måste tvätta mellan fingrarna och särskilt tummarna, förklarar Hampus Persson.

Prästkragens förskola är en av fyra förskolor i Bjuvs kommun där maten tillagas på plats. För närvarande är tre av förskolorna med eget tillagningskök igång med Minikockarna. Förutom Prästkragens förskola finns Minikockarna även på Ljungsgårds förskola i Billesholm och Valleberga förskola i Ekeby.

Webbredaktör: Yasmine Claesson (ycn)
Sidan ändrad: 2017-05-11

Kontakt

Bjuvs kommun

Telefon växel 042-458 50 00